DN 14 januari

Britt Andersson

I dagens DN fortsätter man att diskutera Friskolan Raketen. Rektorn säger att skolan har speciallärare en dag i veckan, i samma artikelserie uttalar sig specialläraren att hon endast arbetar två timmar i veckan på Raketen. Mycket anmärkningsvärt att specialläraren har dubbla tjänster. Bra att utbildningsförvaltningen utreder om specialläraren fullföljt sina arbetsuppgifter på sin ordinarie heltidstjänst på Frans Schartau gymnasium.
Mycket dålig lösning att Raketen väljer att anställa en speciallärare som redan har en heltidstjänst på en annan skola. Borde inte specialläraren vara på gymnasieskolan och ta hand om sina elevers behov?


Kommentarer
Postat av: källa: Thomas Andersson - Din lokaltidning

Sollentuna kommun – en följetong hos Skolinspektionen

Ett av de fall i Sollentuna om skolelever med dyslexi, och som kommunen inte gav det stöd som behövdes, kritiseras nu föga förvånande av Skolinspektionen.

Din Lokaltidning har under 2008 publicerat flera artiklar om detta.

Det här fallet handlar om en elev med dyslexi i Häggviksskolan som inte fick det stöd som behövdes. Skolan anordnade stödundervisning på fritid, vilket enligt Skolinspektionen inte är tillämpligt. Elever med behov av stöd ska få det under vanlig skoltid.

Skolan reagerade sedan inte alls då eleven i fråga helt slutade att gå till skolan. Skolans åtgärder då skulle exempelvis ha varit att se till att eleven fick utbildning någon annanstans, till exempel i hemmet, vilket inte gjordes.



Sollentuna kommun måste nu lämna in en redovisning till Skolinspektionen om vilka åtgärder som satts in angående denna elevs behov senast den 5 mars.



Egentligen är kommunernas ansvar i fall som dessa väldigt enkla. Kommunen har skyldighet att erbjuda alla elever en individanpassad utbildning. Hur enkelt som helst, men i Sollentuna tummas det ofta på denna regel.



Föräldrarna anmälde då Sollentuna kommun. Skolinspektionen anser att skolan inte satte in tillräckliga åtgärder angående detta. Bland annat borde man ha gjort en ordentlig utredning om varför eleven kände sig kränkt.



Thomas Axelsson

[email protected]

2009-01-28 @ 18:49:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0